Homes We Love: Jonathan Segal's Prospect House Fills a Corner Lot in La Jolla

How do you fit a rectangle into a triangle? For architect Jonathan Segal, this question wasn't merely an academic exercise. The San Diego-based architect recently built his home and office from the ground up in a formerly vacant lot in La Jolla. While fairly large at 7,200 square feet, it was also oddly shaped on the corner of the block.

According to the architect's site, the home is a stucco box resting on top of Corten steel wall planes, to increase privacy and reduce noise.

The main living area rests between a reflecting pool on one side and a glass floor on the other. Below the living room is the office and "recreation facilities" (is that what we're calling the family room/den these days?), and the glass floor of the living room does double duty as the ceiling, allowing natural light into the basement.

The living spaces are pretty open, extending from the indoors out to the garden and reflecting pool. And in true SoCal fashion, the architect invites air and light into the space through the use of sliding panels and transparent glass.

Via Contemporist.

Love this? Check out more homes we love:
Mid-Century Bliss in Kentfield
Hedged and Walled, Full-on Rehab in Los Angeles

Blog Type 

Add a Comment